Om Vaping

Vad är då en e-cigarett?

En e-cigarett består av tre delar: förångare, coil och en batteridel. Detta kallas för mod. Förångaren består av en tank, och i den fyller du i med e-juice. E-juice är vätskan som förångas och ger dig ”rök” på din utandning. Inuti tanken finns även en coil, med bomull som hålls fuktig av e-juicen i tanken. Coilen består också av en spole som blir varm när den får ström från det tillhörande batteriet, och det är den som gör så att vätskan förångas från bomullen, och på det viset så uppstår röken..

En vanlig fråga är varför e-cigg har den storlek de har och varför de inte är mindre. Många tänker på de allra första e-cigaretterna som kom ut på marknaden, som nästan var i samma storlek som en vanlig cigarett. Dessa hade då tanken att se ut som vanliga cigaretter, både i utseende och i sin storlek, men det resulterar i sämre prestanda än vad dagens e-cigg har. Idag är därför e-ciggen annorlunda och finns i en rad olika storlekar för att kunna tillfredsställa olika behov hos kunderna. I och med utvecklingen, så är de två vanligaste modellerna idag “Box” och “Tube”, just på grund av sin form. Box-modellerna är mer fyrkantiga i utseendet och är vanligtvis de mest kraftfulla och avancerade modellerna. Tube är i stället tubformade, och kommer vanligtvis i mindre storlek och enklare i användningen.

Startkit

Startkit kommer i många olika varianter för den som vill testa på e-cigg. Gemensamma nämnaren är att de innehåller allt du behöver för att komma igång med att vejpa. Startkit innehåller dock inte vapevätska, denna får du köpa separat. Kontakta gärna oss på Vapecrush så kan vi hjälpa dig att välja ut ett startkit.

Vad är vaping?

Ursprunget kommer från Kina där den första modellen uppfanns av apotekaren Hon Lik. Han framställde en produkt för att kunna röka utan att behöva använda tobak. Detta var år 2003.
Vaping, eller att ”vejpa”, är när du inhalerar ånga producerad av en e-cigg/vape. Dessa är portabla enheter som drivs med batteri för att förånga speciell vätska såkallad e-juice. Vätskan är en blandning mellan propylenglykol (PG) och vegetabiliskt glycerin (VG) tillsammans med vattenbaserade smaksättningar och eventuellt nikotin vilket är valfritt för e-cigganvändaren.
Med andra ord, vaping är det du ”gör” med en e-cigg. Du röker.

Vem får vejpa?

Enligt lag måste du vara 18 år både för att få köpa och bruka e-cigaretter, och det är olagligt att köpa ut e-cigg/vape till minderåriga vilket gäller både e-juicevätska och den elektroniska cigaretten i sig.

Fördelar

Doften – Doften försvinner snabbt och sätter sig inte i till exempel möbler och kläder m.m. Men om du vejpar inomhus kan det vara bra att vädra emellanåt, och vejpar du offentligt kan det vara bra att visa dina medmänniskor respekt, då kanske inte alla i din närhet tycker att just din supergoda e-juice är så god som du tycker.

Nackdelar

Ångan kan göra så att du upplever munnen som torr, detta kan du lyckligtvis reglera själv genom att dricka extra vatten.

Smakvariation

Vätskan/E-juicen som du röker finns i massor av olika smaker och kombinationer, och från massor av olika tillverkare. Det gör det enklare med variationen efter humör, och att hitta sina nya favoriter! När du vill byta smak så gör du det enkelt genom att göra rent tanken och torkar ur den gamla vätskan, för att sedan fylla på med din nya smak. Tänk då också på att om du inte byter coil vid bytet så kan de första blossen ha lite smak kvar av den förra vätskan innan den nya tar över.

Nikotinreglering

Det avgör du, du kan använda e-juice med eller utan nikotin. Till exempel, köper du en flaska shortfill på 50 ml som innehåller 0mg nikotin, så kan du tillsätta 1 nicshot (som är 10ml/18mg nikotin), och blandar i din shortfill, du får du ut en styrka på 3mg nikotin för hela flaskan totalt.

Yrsel & huvudvärk

När du vejpar och har nikotin i din vapevätska är en nackdel att du kan känna dig yr, få huvudvärk och yrsel. Om detta sker är det viktigt att ta en paus och i stället ta några djupa andetag tills du mår bättre. Om yrsel i samband med vaping uppstår ofta eller frekvent rekommenderas att du ser över hur mycket du vejpar. Alternativt trappar ned på nikotininnehållet, eller att du slutar vejpa helt och hållet.

Allergi

om du är allergisk mot till exempel nötter, frukt eller har en annan matallergi bör du undvika vätskor med smak från produkter du är allergisk mot. Många vätskor är nämligen framställda på ett sätt där smaken naturligt hämtats från den riktiga produkten, vätskor med nötsmak kan med andra ord innehålla spår av nötter exempelvis. Likaså kan vissa ha en överkänslighet mot PG eller VG som båda två tillsammans vanligtvis finns i vätskor. Om du är det rekommenderas att identifiera vilken av dessa som du är känslig mot och sedan välja en vätska som innehåller antingen bara PG eller bara VG.

Skötsel & säkerhet

Något som är viktigt att tänka på när man röker e-cigarett är att ta väl hand om sin vape. Du behöver hantera din vape med varsamhet och följa de instruktioner som medföljer när du köpt din produkt rörande exempelvis laddning och annat. Till exempel kan det vara bra att veta att ett uppladdningsbart batteri till en e-cigg fungerar på samma sätt som vilket annat batteri som helst: det tål inte hur många laddningar som helst, ska förvaras svalt och behöver bytas ut ibland. En annan viktig sak som många kanske inte känner till är att ett uppladdningsbart vape-batteri som inte ska användas på ett tag ska förvaras halvuppladdat, det vill säga: batteriet ska varken vara helt urladdat eller helt uppladdat.

Ett förbrukat batteri till en e-cigarett kasseras på samma sätt som ett vanligt batteri på återvinningsstationen.

.